【经管院每周系列讲座第358期】Misallocation and Trade Imbalance: Theory and Evidence from China

2019-09-15

主题 资源错配与贸易不平衡:来自中国的理论与证据

(Misallocation and Trade Imbalance: Theory and Evidence from China)

主讲人 浙江大学,潘士远 教授

主持人西南财经大学经济与管理研究院  彭涛副教授

时间2019年9月17日(周二)上午10:00—11:30

地点西南财经大学柳林校区格致楼1211

主办单位:经济与管理研究院  科研处

主讲人简介:

潘士远,浙江大学教授,浙江大学经济学院副院长,2003年获浙江大学经济学博士学位,2004年至2006年在北京大学中国经济研究中心从事博士后研究,曾赴美国耶鲁大学,日本应庆义塾大学,美国科罗拉多大学博尔顿校区,法国图卢兹经济学院开展学术交流和合作研究。潘士远教授的主要研究方向为创新经济学和中国经济。潘教授的论文发表在International Economic Review, Journal of Money, Credit and Banking, Journal of Economic Behavior and Organization, Macroeconomic Dynamics, 经济研究,经济学(季刊)等国内外顶级或权威期刊。

内容提要:

在过去的15年里,中美贸易不平衡持续扩大,这是导致最近的中美贸易战的主要原因之一。本文通过构建一个双边贸易模型,分析了中美双边贸易不平衡问题。一方面,中国在制造业中有巨大的贸易顺差;另一方面,中国在服务业存在巨大的贸易逆差。我们认为,在中国经济发展过程中,家庭对服务和制造业商品的需求不均衡,前者增长速度比后者快得多。但是,由于政策扭曲和监管,服务性商品供给不足。因此,消费不匹配生产是导致两个部门贸易平衡出现分歧的重要原因。

Over the past 15 years, the trade imbalance between China and the United States has continued to expand, which is one of the main reasons leading to the recent trade war between China and the United States. By constructing a bilateral trade model, this paper analyzes the bilateral trade imbalance between China and the United States. On the one hand, China has a huge trade surplus in manufacturing industry; on the other hand, China has a huge trade deficit in service industry. We believe that in the process of China's economic development, household demand for services and manufactured goods is uneven, and the former is growing much faster than the latter. However, due to policy distortions and supervision, the supply of service goods is insufficient. Therefore, the mismatch of consumption and production is an important reason for the divergence of trade balance between the two sectors.